вимикач

меню

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Середовища онлайн програмування для дітей

Програмування – що це і навіщо знає кожен. Починали, звісно, ми всі дуже по-різному. Згідно з опитуванням, проведеним у вк спеціально для Кибер Академії, близько 40% почали в старших класах, технікумах, близько 25% в університеті – а це багато!
Всі ми пам'ятаємо цей жах першого курсу: не важливо, хто був викладачем і приймав л/р аба залік, все одно від вкладених розгалужень і циклів багато хто був в шоці... А думка про те :«Навіщо потрібні функції, я ж можу просто копіювати код» – мабуть заходила не в одну світлу голову. 
А тепер уявіть такий ресурс, який цікавий початківцеві, на якому в той же час буде «зависати» і викладач. Що це за диво?
Це online середовища для програмування, про які я хочу вам розповісти.
Розпочнемо з Code.org. Залишимо на потім іноді нудні лекції і 101 практику у дошки. Поєднаємо приємне з корисним: погодуємо бджолу, помалюємо, вигуляємо зомбі, створимо цікаву гру  ну і вивчимо основні алгоритмічні конструкції, як би поміж іншим ;)
В ігровій та зрозумілій формі навчитися будувати логічні послідовності команд, включаючи такі керуючі конструкції цикли з лічильником і передумовою, повну і коротку форми розгалуження, а ще – процедури, функції. Кілька простих прикладів – і Ви повірите в необхідність останніх!

Суть в тому, щоб правильно скласти «пазл». Використовуючи кнопку «Запустити» перевіряйте правильність роботи зібраної «програми», а кнопка «Крок» допоможе в її налагодженні.
І якщо все вийшло, можна насолодитися і кодом на javascript (який, як з'ясовується, Ви попутно створили).

Ну а коли основні принципи освоєні, можна перейти до створення перших ігор і подивитися, що напрограммували інші.

Для чого це  вчителю






Сторінка для учнів буде виглядати наступним чином




Що тут можна знайти практично і корисного? – запитаєте Ви.
По-перше, плани занять для різних вікових груп. Причому даються поради не стільки з теорії (предмета вивчення), скільки з організації занять, наприклад, як влаштувати щось на зразок тренінгу.
По-друге, велике інтернет-спільнота, де можна обговорити різні питання по урокам, методології викладання, роботі ресурсу.
По-третє, можливість відслідковувати прогрес у навчанні учнів в групі і кожного індивідуально. Варто відзначити, що відображається не тільки хід роботи, але й якість (підсвічування рівнів різними кольорами), а ще – статистика.
Ряд додаткових ресурсів також буде корисний.
Scratch
Ця анімаційна середовище програмування призначена для учнів у віці від 8 до 16 років, Scratch — це один з кращих способів зробити перший крок у програмуванні. Scratch була розроблена в MIT Media Lab, вона являє собою візуальну мову програмування. Ця платформа дозволяє учням створювати інтерактивні розповіді, анімації, ігри, музику й інші проекти. Цей візуальний підхід до програмування є ідеальним способом викладання учням фундаментальних концепцій програмування і розробки програмного забезпечення. Scratch – це безкоштовна платформа і працює як під Mac і Windows, так і під Linux.












 Codecademy






Самий популярний сервіс в області навчання програмуванню з нуля, отримав кілька значних раундів фінансування. Відомий тим, що абсолютно безкоштовний і створений спеціально для тих, хто нічого в програмуванні не розуміє. Вчить базовим принципам роботи з JavaScript, HTML and CSS, Python і Ruby. Навчання проходить в формі коротких вправ з простими завданнями та інструкціями. Користувач пише код і відразу бачить результат своїх дій.
Для додаткової мотивації в Codecademy придумали систему заохочувальних бейджів за виконане завдання, проходження розділу чи здачу тестів. Сервіс уважно стежить за успішністю і послідовно вибудовує курс навчання, підказуючи, які теми далі потрібно вивчити. Також будь-хто може зробити власний курс чи написати кілька вправ для інших користувачів. Самий популярний курс називається Code Year — пройшовши його можна навчитися робити сайти або гри.

Курси програмування на www.codeschool.com

Code School використовує для навчання скринкасти і відео-уроки, що розповідають про Ruby, JavaScript, iOS, HTML/CSS, подаючи матеріал через цікаві історії.Code School пропонує ряд безкоштовних і платних курсів для учнів, які прагнуть розширити свої знання в програмуванні. З таких курсів, як "Rails for Zombies" і "JQuery Air: Captain's Log" можна помітити, що Code School намагається створити приємну атмосферу при навчанні. Після закінчення курсів ви отримаєте значки, які підтвердять ваші успіхи в навчанні, завершальне відео, а також вам подарують гроші для того, щоб придбати додаткові курси.




















Для кого: 12+
Мова: англійська
Платформа: веб-браузери
Ціна: безкоштовно

Ресурс, який навчить з допомогою коду малювати, створювати музичні твори і писати інтерактивну прозу. Новачкам не потрібно писати багато рядків незнайомого коду, так як використовуються візуальні блоки з готовими елементами мови, які можна складати разом, об'єднувати в цикли і змінювати параметри. Але разом з цим інструмент створений спеціально для того, щоб показувати дітям перехід від візуальних блоків до текстовим командам, що робиться в pencilcode натискання однієї кнопки.




Є ще цікавий веб-сервіс для навчання CrunchZilla де кумедний синій монстр на прикладах і підказках вчить юних кодерів javascript.



Існує ще безліч інструментів для розвитку навичок програмування у дітей. І це здорово, що у підростаючого покоління є вибір і можливість творити і створювати свої проекти в цифровому середовищі. Ціла когорта талановитих програмістів світу розробляє зручну і захоплюючу середу, щоб дітям було цікаво створювати і ділитися результатами! Цифрові школи, візуальні мови, гри, все це робиться заради того, щоб із цього покоління виросли ще більш здатні і креативні фахівці.



Назва ресурсу
Адреса
Вік
CODE
code.org
вік від +5
Scratch
вік від +6
Codecademy
вік від +12
Code School
вік від +12
вік від +12
www.crunchzilla.com
вік від +10

1 комментарий: